Argumente pro si contra despre suzeta

Pentru foarte multi parinti, suzeta e in topul listei de obiecte necesare pentru bebelus. Bebelusii au in mod natural dorinta de a suge. Asta e si metoda prin care se hranesc fie ca sunt alaptati fie ca sunt hraniti cu biberonul : prin supt. Suzeta e cel mai discutat obiect printre proaspetii parinti si cu siguranta cauti informatii despre acest subiect inca din sarcina. Fiecare are argumente pro si contra despre suzeta. E necesara sau nu?

Suzeta poate fi de ajutor in foarte multe situatii, dar poate face si mai mult rau decat bine daca nu se alege tipul potrivit de suzeta sau nu se introduce in momentul potrivit.

Dar cat de mult trebuie sa depinda un bebelus de suzeta? Este sigur de utilizat suzeta? O sa raspundem acestor intrebari in randurile de mai jos. Hai sa vedem asadar ce argumente pro si contra despre suzeta exista!

Suzeta la bebelusi : argumente pro si contra

  • Utilizarea suzetei in timpul somnului reduce riscul de moarte subita conform studiilor

Sindromul de moarte subita (SIDS) e cea mai comuna cauza de deces in randul bebelusilor sub 1 an. Studiile ne arata ca folosirea unei suzete in timpul somnului scade riscul sindromului de moarte subita. Specialistii sunt de parere ca suzeta poate fi de ajutor pentru prevenirea sindromului de moarte subita prin pozitionarea cailor respiratorii din zona nasului si a gurii, intr-un fel care poate impiedica bebelusii sa se sufoce in somn.

  • Suzeta oferta confort bebelusului si il ajuta sa se linisteasca

Un nou-nascut ajunge intr-o lume cu foarte multi stimuli pe care nu o cunoaste si e foarte coplesitoare. Nimic nu e familiar, cu exceptia parintilor. Suptul ofera bebelusilor o stare de confort si ii ajuta sa se linisteasca. O suzeta e o modalitate foarte buna pentru a ajuta bebelusul sa se simta mai bine si il ajuta sa se auto-linisteasca.

  • Suzeta ajuta bebelusul sa adorma mai usor

Pentru ca suzeta ofera confort si ajuta bebelusul sa se linisteasca, il ajuta si sa adoarma mai usor si mai repede. De foarte multe ori bebelusii sunt greu de linistit pentru ca sunt prea stimulati de mediul inconjurator. Uneori cu cat incercam sa ii linistim, cu atat se stimuleaza mai tare. In acest caz suzeta poate ajuta bebelusul sa se linisteasca si sa adoarma mai usor.

Oferirea unei suzete la somn, poate ajuta bebelusul sa adoarma singur fara sa fie nevoie sa fie leganat pentru confort. Daca in timpul somnului, bebelusul scapa suzeta din gura, nu e nevoie sa o pui inapoi in gura lui. Doar daca se trezeste si plange dupa ea.

Citeste si : De cate haine are nevoie un nou nascut? Vezi lista completa

Argumente contra despre suzeta

  • Suzeta poate crea confuzia mameloanelor

Daca vrei sa iti alaptezi bebelusul, e important sa amani introducerea suzetei pana ce alaptarea e perfecta. Asta poate dura aproximativ 2-3 saptamani. Bebelusii folosesc o tehnica diferita de sugere, atunci cand folosesc suzeta sau biberonul in comparatie cu alaptarea la san. Oferirea suzetei (sau a biberonului), inainte ca alaptarea sa fie bine stabilita, poate crea confuzie si in multe cazuri poate duce la un esec in alaptare.

  • Suzeta poate influenta negativ dezvoltarea dentala

Utilizarea unei suzete poate afecta aliniera dintilor atunci cand acestia incep sa apara. Daca bebelusul foloseste o suzeta, specialistii ne recomanda sa nu mai fie folosita dupa varsta de 2 ani. Suptul degetului pe perioada indelungata are acelasi impact asupra danturii precum utilizarea unei suzete. Alegerea unei suzete nepotrivite, creste semnificativ riscul de probleme cu aliniera dintilor.

  • Folosind o suzeta neadecvata bebelusul se poate ineca

Alegeti o suzeta care are o baza de cel putin 1,5 centimentri deoarece aceasta dimensiuni impiedica suzeta sa ramana blocata in gura sau in gat. Recomandarea medicilor e sa alegeti suzete care au orificii de aerisire in baza, in cazul in care ramane vreodata prinsa in gura bebelusului, acesta sa poata respira prin acele orificii. Verificati mereu suzeta pentru a nu avea parte de accidente nedorite. Daca materialul suzetei devine slab si se rupe, e necesar sa o inlocuiti deoarece copilul ar putea inghiti o bucata din ea.

Daca oferi bebelusului tau o suzeta sau intentionezi sa o faci, recomandarea specialistilor e sa ii oferi o suzeta ortodentica care care nu afecteaza dantura si de preferinta sa fie confectionata din materiale omologate.

Care sunt cele mai potrivite suzete pentru bebelusi?

Argumente pro si contra despre suzeta

Suzeta Chicco Physio Soft Light 0-6 luni

Suzeta Chicco Physio Soft Light are o forma ortodontica care favorizeaza dezvoltarea optima a gurii. Forma sa fiziologica e conceputa astfel incat sa respecte forma guritei copilului si sa nu deranjeze functionarea normala a acesteia. Dispune de orificii de ventilare, permitand aerului sa circule, prevenind astfel aparitia iritatiilor cauzate de saliva. Are margini rotunjite pentru a nu afecta pielea copilului si e confectionata in totalitate din latex sau silicon. Nu contine BPA.

Argumente pro si contra despre suzeta
Suzeta silicon Chicco Physio Micro 0-2 luni

Acest model de suzeta este dedicat bebelusilor de 0-2 luni. Dupa nastere instinctul pentru supt poate fi sustinut de catre suzeta Chicco Physio Micro care raspunde acestor nevoi innascute. Suzeta este ortodontica si fiziologica, astfel incat utilizarea ei nu prezinta riscuri pentru sanatatea bebelusului.

Argumente pro si contra despre suzeta
Suzeta Ortodontica Usoara Tommee Tippee 6-18 luni

Cea mai usoara suzeta Tommee Tippee realizata din silicon, nu contine BPA sau BPS. Este foarte usoara astfel incat sta in guritele celor mici, fara sa fie nevoie sa fie rearanjata atat de des. Este usor de curatat, anti-static, tine la distanta praful. Tetina suzetei se misca si se flexeaza, imitand sanul mamei, asadar bebelusul va accepta cu usurinta suzeta din prima incercare.

Argumente pro si contra despre suzeta
Suzeta Vulli Soft din Cauciuc Natural 0 – 6 luni

Suzeta este dintr-o singura bucata asigurand cea mai inalta igiena, neavand etansari si fante. Forma suzetei permite o dezvoltare naturala a boltei palatine si a maxilarului. Orificiile de ventilare mentin circulatia buna a aerului, prevenind iritatiile si asigurand confortul bebelusului. Design-ul ergonomic stil fluture este perfect adaptat nasului si barbiei bebelusului.

Cum se ingrijeste corect suzeta

Atunci cand oferi micutului tau o suzeta e important sa ti cont de igiena acesteia. Inainte de prima utilizare e necesar sa sterilizezi suzeta. Trebuie de asemenea sterilizata zilnic pentru a asigura o igiena optima. Desigur, pe langa sterilizare e necesar sa speli suzeta ori de cate ori e nevoie. Atunci cand suzeta nu e folosita sau vrei sa o pui in geanta la iesire in parc, recomandarea noastra e sa cumperi o cutie suzeta pentru a tine microbii departe si a o pastra la loc sigur.

Atunci cand suzeta se uzeaza, e necesar sa o schimbi. Nu folosi suzete uzate sau care nu sunt adecvate varstei.

Folosita corect, poti profita la maxim de avantajezele pe care o suzeta le ofera.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *