O dieta nutritiva si echilibrata este o parte importanta a unei sarcini sanatoase. Cu toate acestea, anumite si bauturi ii pot face rau bebelusului tau nenascut, asadar e necesar sa cunosti cele mai importante alimente de evitat in sarcina. Cunoasterea alimentelor pe care trebuie sa le eviti in sarcina si alegerea alternativelor sigure, va asigura atat sanatatea ta, cat si a copilului tau. Cu toate acestea daca ai mancat din greseala ceva potential riscant, exista sanse mici sa provoace ceva rau. Daca esti ingrijirata cu privire la alimentele consumate sau daca dezvolti simptome de toxiinfectie alimentara, contacteaza medicul.

De ce femeile insarcinate trebuie sa evite anumite alimente?
In timpul sarcinii, e important sa eviti unele alimente care ar putea dauna copilului nenascut. Unele componente ale alimentelor sau a suplimentelor, cum ar fi bacteriile si toxinele acestora, virusii sau parazitii, pot provoca boli de origine alimentara, cunoscute si sub denumirea de intoxicatii alimentare.
Intoxicatia alimentara este de obicei usoara si va prezenta doar simptome usoare asemanatoare gripei, cum ar fi febra, varsaturi sau diaree. Cu toate acestea, deoarece sistemul imunitar se schimba in timpul sarcinii, gravidele, prezinta un risc mai mare de a se imbolnavi de anumiti agenti infectiosi, cum ar fi listeria din alimente, decat popularia generala. Riscurile generale de imbolnavire de boli de origine alimentara sunt scazute, iar prin alegerea si pregatire cu grija a alimentelor, poti reduce riscul si mai mult.
Alimente de evitat in sarcina :
- Branzeturi si lapte nepasteurizate
Pasteurizarea este un proces prin care se aplica caldura pentru a ucide bacteriile potential daunatoare. Prin urmare, in timpul sarcinii, se recomanda sa te feresti de laptele si smantana nepasteurizata, precum si de toate branzeturile moi maturate in mucei cu coaja alba din lapte nepasteurizat (crud), inclusiv brie, camembert, chevre, roquefort, gorgonzola si branzeturi albastre daneze. Aceste branzeturi pot contine Listeria, o bacterie care poate provoca boala numita listerioza.
Alte branzeturi sunt sigure de mancat. Poti manca toate branzeturile moi facute din lapte pasteurizat cum e feta, branza de vaci, branza crema, mozzarella si branza tartinabila.
- Carne cruda sau insuficient gatita
Carnea cruda sau insuficient gatita, inclusiv carnea carnea cruda din alimente precum salamul, sunca de Parma, pot contine paraziti daunatori precum Toxoplasma sau bacterii precum Salmonella sau Listeria. Poti preveni imbolnavirea prin gatirea completa a carnii, la o temperatura de cel putin 72 de grade, fara urme de sange. Evita contaminarea incrucisata a alimentelor spaland bine mainile, cutitele si placile de fundul de taiat dupa ce ai pregatit carnea cruda in bucatarie. Foloseste intotdeauna ustensile diferite pentru alimente crude si gatite.
- Oua crude sau insuficient gatite
Ouale crude pot contine bacteria Salmonella care poate provoca boli alimentare. Salmonella nu poate supravietui la temperaturi ridicate. Gateste bine ouale, pentru a le manca in siguranta. Evita alimentele care contin oua crude, cum ar fi maioneza si unele deserturi. Poti manca in continuare maioneza si inghetata, vandute in supermarket, deoarece sunt facute cu oua pasteurizate si prin urmare, sunt sigure de mancat.
- Fructe de mare crude sau insuficient gatite si peste bogat in mercur
Poti consuma fructe de mare, atata timp cat sunt bine gatite pentru a evita toxiinfectiile alimentare. Trebuie evitate alimentele cu peste si crustacee crude, cum sunt sushi si sashimi, precum si crustacee decojite, cum sunt crevetii si crabii care se vand pre-fierti si necesita depozitare la rece.
Consumul de peste este incurajat in timpul sarcinii, deoarece este o sursa excelenta de acizi grasi sanatosi. Cu toate acestea, unele soiuri de pesti care au un continut ridicat de mercur trebuie evitati, deoarece prea mult mercur poate face rau. Asta include majoritatea pestilor rapitori, cum ar fi rechinul, pestele-spada, marlinul si macroul.
Consumul a doua portii de peste cu continut scazut de mercur pe saptamana, nu prezinta un risc crescut pentru copilul nenascut. Iti poti limita consumul de mercur optand pentru peste cu nivel scazut de mercur precum somnul, codul, ansoa, hering, creveti. Limiteaza de asemenea aportul de ton la o portie de ton proaspat pe saptamana sau la 4 portii de ton la conserva pe saptamana.
Pentru a asigura necesarul de Omega 3, poti consula ulei de peste. Nenumarate studii au afirmat ca datorita consumului de ulei de peste se reduce riscul nasterii premature inainte de saptamana 34 cu 31% pentru sarcinile normale si cu 61% pentru sarcinile cu risc. Ulei de peste de la diferite branduri, gasesti pe vegis.ro.
- Germeni cruzi, salate gata de consumat
Consumul de germeni cruzi, face de asemenea parte din lista de alimente de evitat in sarcina. Varza cruda, de exemplu, varza de fasole, lucerna si ridichi, precum si salatele gata de consumat pot contine bacterii daunatoare precum Listeria, Salmonella si E.coli. Spalarea mugurilor nu este suficienta pentru a va asigura ca sunt sigure de mancat crud. Pentru a ucide bacteriile daunatoare, acestea trebuie sa fie gatite bine.
Poti manca in continuare salata verde si legume prespalate la punga, atata timp cat le pastrezi la frigider si le mai speli inainte de a le consuma.
In general, fructele si legumele sunt sigure de consumat si sunt o parte importanta a unei diete sanatoase in timpul sarcinii. Totusi, nu uita sa le speli bine inainte de le manca sau a le gati, pentru a indeparta orice urma de pamant. Exista o mica sansa ca fructele si legumele sa fie contaminate cu bacterii daunatoare sau pazaziti precum Toxoplasma gondii.
- Ficat (si produse care contin ficat) si suplimente de vitamina A
Evita sa mananci produse care contin ficat, deoarece ficatul este bogat in vitamina A. Unele studii au asociat consumul de cantitati mari de vitamina A cu malformatii congenitale si leziuni hepatice. Prin urmare nu este recomandat sa iei nici un supliment care contine o doza mare de vitamina A in timpul sarcinii.
De asemenea pateul e un aliment de evitat in sarcina, deoarece poate contine bacteriile Listeria si virusul hepatitei E.
- Alcoolul
Consumul de alcool nu este sigur in nici o etapa in timpul sarcinii si nu exista un nivel sigur de consum de alcool in timpul sarcinii. Alcoolul poate trece prin placenta si copilul va fi expus la alcoolul din sange. Deoarece ficatul copilului nu este inca pe deplin dezvoltat, alcoolul nu va fi descompus rapid si la randul sau poate afecta dezvoltarea copilului.
Cu toate acestea, daca ai baut ocazional inainte de a realiza ca esti insarcinata, ar trebui sa incetezi sa consumi alcool de indata ce afli de sarcina. Discutati cu medicul tau daca esti ingrijorata de efectele consumului de alcool inainte de a stii ca esti gravida.
Cu cat bei mai mult in timpul sarcinii, cu atat riscurile sunt mai mari. Consumul de alcool in timpul sarcinii poate provoca sindromul alcoolic fetal, o afectiune grava in care copilul are probleme mentale si fizice severe de-a lungul vietii.
- Cofeina
In timpul sarcinii, se recomanda limitarea aportului de cofeina la 200 mg pe zi, spun toate sursele. O ceasca de cafea de 200 ml contine in jur de 90 mg de cofeina. Cofeina poate fi gasita in mod natural si in ceai, ciocolata si in unele bauturi energizante. Desi riscurile sunt mici, aporturile mari de cofeina (mai mult de 300 mg pe zi) in timpul sarcinii, au fost asociate cu un risc crescut de greutate mica la nastere. In plus, unele studii sugereaza ca nivelul ridicat de cofeina, poate avea legatura cu un risc crescut de avort spontan. Recomandarea e consumi sub limita maxima de siguranta recomandata de 200 mg pe zi.
Daca esti consumatoare mare de cafea, incearca sa reduci treptat consumul, sau sa inlocuiesti cafeaua cu ceaiuri fara cofeina.
- Mananca cu liniste sufleteasca pe perioada sarcinii
Desi exista unele alimente de evitat in sarcina, sunt foarte multe alimente de care te poti bucura. Nu iti face griji daca ai mancat accidental ceva cu potential riscant. Sansele ca acesta sa provoace rau sunt foarte mici. Cu toate astea, contacteaza mereu medicul daca esti ingrijorata, sau daca ai simptome care pot indica intoxicatii alimentare, cum ar fi varsaturi, febra sau diaree.
Citeste si : 9 lucruri esentiale de care ai nevoie in sarcina
Referinte
- Smith JL (1999) Foodborne Infections during Pregnancy. Journal of Food Protection 62(7):818-829.
- Craig AM et al. (2019) Listeriosis in Pregnancy: A Review. Obstetrical & Gynecological Survey 74(6):362-368.
- Janakiraman V (2008) Listeriosis in pregnancy: diagnosis, treatment, and prevention. Reviews in Obstetrics and Gynecology 1(4): 179–85.
- Williamson CS (2006) Nutrition in pregnancy. Nutrition Bulletin 31, 28–59.
- ANSES (2019) Opinion of the French Agence for Food, Environmental and Occupational Health & Safety on updating of the PNNS dietary guidelines for pregnant and breastfeeding women.
- European Food Safety Authority (2014) Scientific Opinion on health benefits of seafood (fish and shellfish) consumption in relation to health risks associated with exposure to methylmercury. EFSA Journal 12(7):3761.
- Yang Y et al. (2013) Overview of recent events in the microbiological safety of sprouts and new intervention technologies. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 12(3):265–280.
- Söderqvist K et al. (2016) Foodborne Bacterial Pathogens in Retail Prepacked Ready-to-Eat Mixed Ingredient Salads. Journal of Food Protection 79(6):978–985 (2016).
- Dejong K, Olyaei A & Lo JO (2019) Alcohol Use in Pregnancy. Clinical Obstetrics and Gynecology 62(1):142–155.
- Burd L, Blair J & Dropps K. (2012) Prenatal alcohol exposure, blood alcohol concentrations and alcohol elimination rates for the mother, fetus and newborn. Journal of Perinatology 32(9):652–659.
- Sundermann AC et al. (2019) Alcohol Use in Pregnancy and Miscarriage: A Systematic Review and Meta-Analysis. Alcoholism: Clinical and Experimental Research 43(8):1606–1616.
- European Food Safety Authority (2015) Scientific Opinion on the safety of caffeine. EFSA Journal 13:4102.
- Poole R et al. (2017) Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes. British Medical Journal 359:j5024.